Resultatet av COP15 i Montreal
Nästan 200 länder kom under FN:s miljökonferens i Montreal, Kanada i december 2022 till slut överens om nya målsättningar när det gäller att stoppa förlusten av biologisk mångfald senast 2030 och att stärka miljön. Sametingets delegater i miljödepartementets delegation gläder sig särskilt över utfallet i ramverkets delar som rör urfolk och lokala samhällen.
Nu finns ett globalt naturskyddsmål på 30 procent som gäller land-, insjö-, kust- och havsområden. Dessutom kom parterna överens om att minst 30 procent av de försvagade land- och vattenekosystemen ska återställas senast 2030.
Beslutstexten (para 6) innehåller dessutom skrivningar om hur genomförandet ska förhålla sig till urfolks och lokala samhällens rättigheter. I andra delar av ramverket (sektion C samt mål 1, 3, 5, 9, 13, 19, 21 och 22) framhålls betydelsen av urfolkens meningsfulla deltagande i beslutsprocesser, traditionell kunskap och urfolksterritorier samt att hållbart sedvanebruk ska respekteras och skyddas.
- Det är en framgång att deras bidrag och rättigheter erkänns och respekteras på ett så tydligt sätt, med hänvisning till urfolksdeklarationen, säger Matilda Månsson.
- Vi är också väldigt nöjda med att skrivningar om mänskliga rättigheter, jämställdhet, rätten till en ren, hälsosam hållbar miljö samt skydd av miljö och människorättsförsvarare inkluderats, fortsätter Matilda Månsson.
Förväntningen är att ramverkets genomförande kan bidra till ökat erkännande och respekt för samernas viktiga roll och bidrag till förvaltning och skydd av natur genom sin traditionella kunskap, kultur och markanvändning.