Sverige strävar efter att bli ett fossilfritt välfärdsland och visa hur en grön omställning ska gå hand i hand med ökad välfärd och ekonomisk utveckling. Industrin och transportsektorn står för varsin tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp. För att nå målet om nettonollutsläpp senast år 2045 så måste utsläppen från transporter ha upphört till dess. Utsläppen ska minska genom bland annat ökad elanvändning och förnybara biodrivmedel.
Svensk klimatpolitik och inriktningen i den gröna omställningen innebär en utbyggnad av vindkraftverk, grön vätgas, biobränsle från skogen som ersätter fossila bränslen samt gruvbrytning efter mineraler och metaller till de batterier som krävs för en högre elkonsumtion.
Historiskt har utbyggnaden av vattenkraften påverkat stora markarealer för de samiska näringarna. Till detta kommer en omfattande avverkning av hängslavsbärande äldre skog som ersatts med contortatall som inte fungerar som ersättning för naturskog, vare sig för rennäringen eller när det gäller att bevara en biologisk mångfald.
Vattenkraftsutbyggnaden och skogsavverkningen har medfört en utbyggnad av infrastruktur som fragmenterar betesområden, skär av flyttningsleder för renskötseln och påverkar övriga samiska näringar som jakt, fiske, tillgång på slöjdmaterial med mera.
All exploatering får konsekvenser för samisk markanvändning. Vindkraften kan rätt använd bidra till vårt framtida energibehov. Fel placerad är vindkraften varken miljövänlig eller hållbar. Den kan orsaka stor påverkan på det samiska samhället och den samiska miljön.
Solceller, vindkraftverk och eldrivna fordon kräver mer mineraler och metaller än fossildrivna transportmedel. En elbil kräver sex gånger mer mineraler än en traditionell bil. Vindkraftverk på land kräver nio gånger mer mineralresurser än ett gaseldat kraftverk. Behovet av de olika mineralresurserna varierar beroende på vilken teknik som används. Litium, nickel, kobolt, mangan och grafit är avgörande för batteriers prestanda och livslängd. Elledningar kräver stora mängder koppar och aluminium.
Den gröna omställningen kräver fler metaller och mineraler än vad som tidigare använts. Det öppnar i sin tur upp för fler gruvor i Sverige vilket innebär markexploatering och naturresursutvinning inom traditionella samiska områden.