Visselblåsarfunktion
Visselblåsarfunktionen hos Sametinget finns till för att rapportera om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang.
Vem kan visselblåsa enligt lagen?
Följande personer har rätt att rapportera enligt lagen:
- personer som gör en förfrågan om eller söker arbete
- personer som söker eller utför volontärarbete
- personer som söker eller fullgör praktik
- personer som står till förfogande för att utföra eller utför arbete under en verksamhetsutövares kontroll och ledning, till exempel inhyrd personal från bemanningsföretag
- egenföretagare som söker eller utför uppdrag
- personer som står till förfogande för att ingå eller ingår i ett företags förvaltningsledning eller tillsynsorgan
- aktieägare som står till förfogande för att vara eller som är verksamma i aktiebolaget
- personer som har tillhört någon av personkategorierna ovan, och har fått del av eller inhämtat informationen under sin tid i verksamheten
- medarbetare på Sametinget
Vad kan man visselblåsa om?
Allmänintresse
Man kan rapportera om ett missförhållande som man har fått information om i ett arbetsrelaterat sammanhang och som det finns ett allmänintresse av att det kommer fram. Antingen att något felaktigt gjorts eller att något inte gjorts, men som skulle ha gjorts. Detta gäller generellt inom alla områden så länge det finns ett allmänintresse av att informationen kommer fram. Allmän nyfikenhet räknas inte som ett legitimt intresse.
Missförhållanden som strider mot direktiv, lagar och föreskrifter
Man kan också rapportera om någon agerar eller låter bli att agera på ett visst sätt är ett missförhållande om det strider mot
- direkt tillämplig unionsrättsakt inom tillämpningen av EU‑direktiv 2019/1937
- lag eller andra föreskrifter som avses i 8 kap. regeringsformen, och som genomför eller kompletterar en unionsrättsakt inom tillämpningsområdet för direktivet
- målet eller syftet med bestämmelserna i en unionsrättsakt inom tillämpningsområdet för direktivet.
Skydd mot repressalier
Som visselblåsare får man ett skydd enligt den så kallade visselblåsarlagen, lagen om skydd för personer som rapporterar missförhållanden (2021:890). Skyddet innebär bland annat att visselblåsarens identitet omfattas av sekretess. Sekretessen för visselblåsaren är stark, det vill säga, uppgift om den rapporterande personens identitet får aldrig lämnas ut om inte en sekretessbrytande bestämmelse är tillämplig.
Lagen skyddar också visselblåsaren mot hindrande åtgärder och repressalier. Det betyder att arbetsgivaren inte får försöka hindra en visselblåsare eller utsätta hen för negativa följder. Negativa följder kan exempelvis vara ändrade arbetsuppgifter, utebliven lön eller uppsägning. Arbetsgivaren får inte heller försöka ta reda på vem visselblåsaren är.
Det är inte bara myndighetens anställda som kan rapportera missförhållanden enligt lagen, utan också tidigare anställda, personer som söker eller har sökt arbete hos myndigheten, konsulter med flera.
Att göra en anmälan
För att göra en anmälan går du in på en extern webbplats (se länk nedan) och fyller i ett formulär med relevant information. Det finns rutiner som säkerställer att det inte förekommer intressekonflikter i utredningsgruppen.