Samlar kunskap om sanningskommissioner
Enligt överenskommelsen mellan Sametinget och DO ska myndigheterna gemensamt verka för inrättandet av en oberoende sanningskommission om historiska skeenden och övergrepp på samer i Sverige. Som ett led i detta anordnades ett rundabordssamtal och ett seminarium i Umeå 25-27 oktober 2016.
Samla kunskap
Den 23 september samlades tolv representanter för samiska riksorganisationer och sametingspartier tillsammans med Sametinget, DO och Vaartoe - Centrum för samisk forskning vid Umeå Universitet, till ett förmöte för att förbereda rundabordssamtalet så att alla deltagare kan få ut så mycket som möjligt av mötet med de internationella experterna. Bilderna ovan kommer från förmötet. Kontaktuppgifter till deltagarna hittar du i högerspalten!
Några av deltagarna formulerade sina förväntningar så här:
- "Spännande att se vad det här arbetet kommer att leda till"
- "Jag hoppas på en ordentlig kommission och ett bra resultat"
- "En jätteviktig fråga - det samiska folkets historia är osynliggjord på många sätt"
- "Kanske kan en kommission beskriva och förklara konflikterna i Sápmi"
- "Stort ansvar att tända ett hopp..."
- "Jag har väntat länge på det här - hoppas på ett bra mandat och bra finansiering"
"Vi behöver komma vidare som ett enat folk"
Att belysa historien
Lars Lindgren som är expert på utvecklingsenheten på DO, förklarade att arbetet var ett nytt område även på DO.
- Det har blivit tydligt i vårt arbete att det finns saker i historien som påverkar situationen idag. Kanske kan en sanningskommission vara en väg att få historien belyst. DO bidrar med sin kunskap för att underlätta diskussionerna.
- Men det är samerna själva som måste driva frågan, betonar han.
Det är det samiska folket som måste komma fram till vilka krav man vill ställa. Tanken är att beslutet om en oberoende sanningskommission ska fattas av regering och riksdag. Men relevanta krav måste ställas av samerna själva.
Samtal och seminarium
Ett antal internationella experter med erfarenheter av sanningskommissioners arbete deltog i Umeå. De teman som behandlades var: Etablering och mandat för sanningskommissioner, Arbetsmetoder, och Mål och resultat.
De internationella experterna:
- Dr Julia Raue - Rådgivare till FN:s specialrapportör för sanning, rättvisa, ersättning och garantier för icke-upprepning (Pablo De Greiff)
- Mr Eduardo Gonzalez - Expert på övergångsrättvisa. Har bidragit med teknisk och strategisk rådgivning till sanningssökande initiativ i ungefär 20 länder (bl a Öst-Timor, Marocko, Liberia, Kanada). Har arbetat som chef för Offentliga hearings och vittnesskydd för Sannings- och försoningskommissionen i Peru.
- Mag. Dr. Gerhard Baumgartner – Historiker och chef för Dokumentationscentret för österrikiskt motstånd, tidigare forskare för Österreichischer Historikerkommission (kommissionen för österrikiska historiker)
- Chief Wilton Littlechild – Jurist och en av tre kommissionärer i Sannings- och försoningskommissionen i Kanada
- Dr. Paulette Regan – historiker och seniorrådgivare vid det Nationella centret för sanning och försoning vid universitetet i Manitoba, tidigare forskare och skribent för Sannings- och försoningskommissionen i Kanada
Vid seminariet medverkade även Laila Susanne Vars, ledare för Gáldu - kompetenscenter för urfolks rättigheter, tidigare ledamot och vice president i Sametinget i Norge.
Arrangörer: Sametinget, DO och Vaartoe - Centrum för samisk forskning