ledamöter från tre sameting samlade framför ett hus

SPR:s parlamentarikerkonferens i Arvidsjaur 2023. Foto: Kent Norberg

Samiskt parlamentariskt råd

De nordiska sametingen har ett avtal om nordiskt samarbete genom Samiskt Parlamentariskt Råd (SPR).

Nordiskt samarbete

Samiskt Parlamentariskt Råd (SPR) etablerades år 2000 med Sametingen i Norge och Finland som medlemmar. Det svenska Sametinget anslöt sig till samarbetet 2002. Samerådet och samerna i Ryssland har observatörsstatus. Respektive sameting utser sina ledamöter för en mandatperiod på fyra år. 

Ledamöter

Rådet består av 21 ledamöter, sju från vardera sameting. Ordförandeskapet roterar mellan de tre sametingspresidenterna.

Uppgifter

Det övergripande syftet är att stärka det gränslösa samarbetet mellan samer och föra samernas gemensamma talan internationellt. Bland annat prioriteras samisk forskning, samiskspråkig infrastruktur och ungdomsarbetet. En annan prioritering är samisk språkutveckling och språkpriset Gollegiella som delas ut vartannat år. Därutöver är rådets uppgift att samordna och föra samernas gemensamma talan internationellt, framförallt gentemot andra urfolk.

Parlamentarikerkonferenser

Vart tredje år träffas ledamöterna från de tre nordiska sametingen samt representanter från de ryska samerna till en gemensam konferens för att dryfta gemensamma frågor. Den första parlamentarikerkonferensen ägde rum i Jokkmokk 2005. Parlamentarikerkonferenser har sedan dess hållits i Rovaniemi 2008, Kirkenes 2011, i Umeå 2014, Trondheim 2017 och Enare 2022.

Samerna i EU

SPR representerar samerna som folk till exempel i frågor som gäller samernas status som urfolk i EU och samernas roll i EU:s regionalpolitik. SPR är även varit engagerad i samarbetet med arktiska parlamentariker och deltar på arktiska parlamentariska konferenser.

Nordisk samekonvention

SPR:s rådsmöte i mars 2006 beslöt att rekommendera sametingen och nationalstaterna i Sverige, Norge och Finland att ratificera utkastet till nordisk samekonvention. Utkastet som utarbetats av en finsk-norsk-svensk-samisk expertgrupp överlämnades till ansvariga ministrar för samefrågor i Finland, Norge och Sverige den 26 oktober 2005. I november 2010 beslöts att de tre nordiska länderna ska tillsätta varsin förhandlingsdelegation om högst sex personer. De tre förhandlingsdelegationerna har med utkastet till nordisk samekonvention som utgångspunkt, arbetat fram ett gemensamt förslag till nordisk samekonvention. Förhandlingarna påbörjades  2011 men har ännu inte landat i en konvention.

Det finns ett gemensamt förslag som behandlats i de tre länderna men svårigheten är att hitta en nivå på konventionen och ordalydelser som regeringarna i Norge, Sverige, Finland och de tre sametingen kan enas kring. Situationen för samer är inte heller likadan i de tre nordiska länderna trots många likheter. 

Senast uppdaterad: 20 november 2024 av Marie Enoksson.