Olika landskap ger olika ekosystemtjänster. Skogen ger oss virke och ved. Odlingslandskapets ekosystem ger oss mat. Bär- och svampplockning är ekosystemtjänster liksom naturupplevelser och kulturyttringar. Vilka ekosystemtjänster finns i fjällen?
Livsmedel från tama landdjur
I fjällen handlar livsmedel från tama landdjur till övervägande del om renskötseln. Fäbodbruket är av betydligt mindre omfång, men är lokalt viktigt. Bete bidrar till biologisk mångfald och att hålla landskapet öppet, något som också har effekter på landskapskaraktären och upplevelsen av såväl natur- som kulturarv.
Livsmedel från vilda djur och växter
Våtmarkerna i fjällen tillhandahåller bär som hjortron och tranbär. Livsmedel från jaktbart vilt kommer främst från älg, ripa, övriga hönsfåglar och annat småvilt. I fjällens sjöar och vattendrag finns god tillgång på fisk. Förekomsten av vilda djur är bunden till och har verkningar på biologisk mångfald, ekologiska samspel, livsmiljöer samt primärproduktion.
Landskapskaraktär – naturarv
Stora naturgivna värden i fjällandskapet gör det unikt. Naturarvsvärdet är en kombination av det ofta öppna, relativt karga men mycket heterogena landskapet och de unika arterna. I anslutning till snölegor som årligen uppträder på ungefär samma platser skapas ett särpräglat lokalklimat. I fjällen kan ett skred vara önskvärt istället för något som man i andra sammanhang önskar hindra, eftersom störningar ger vegetationsfria ytor där ny vegetation kan trivas. För naturarvet har den biologiska mångfalden ett stort värde som understöds av pollinering, fröspridning, unika livsmiljöer och ekologiska samspel.
Landskapskaraktär – kulturarv
Fjällandskapet är ett kulturpräglat landskap. Rennäringen utgör ett viktigt kulturarv, liksom, i mer begränsad omfattning, fäbodbruket. Renbetet formar landskapet och bidrar till att upprätthålla öppna miljöer. Renbetet bidrar till en ört- och artrik ängsflora.
Organiserat och oorganiserat friluftsliv
Fjällen lockar både svenska och utländska turister. Fjällturismen ökar och ett växande antal aktivitetsarrangörer nyttjar fjället som landskapsresurs. Mervärdet med det organiserade friluftslivet i fjällen kopplar till de ekosystemtjänster som är viktiga för natur- och kulturarv.
Både turister och boende i närområden tillbringar dagar eller veckor i fjällen och ägnar sig åt allt ifrån dagsturer till veckolånga turer. En stor del av fjällturismen sker i form av vistelse i en större alpin skidanläggning där många olika aktiviteter kan upplevas. Kopplingen till både naturarv och kulturarv är viktig för den oorganiserade fjällturismen.
Vad kan påverka ekosystemtjänsterna?
- Ändrad markanvändning (ökad användning av terrängfordon, vindkraft, gruvdrift, vattenkraft)
- Överutnyttjande på barmark (ger markskador som kan leda till ökad erosion och oavsiktlig markavvattning)
- För stort jakttryck och för högt fiskeuttag (kan påverka den biologiska mångfalden negativt och därmed upplevelsen av natur- och kulturarv)
- Klimatförändringar (snömängd och fördelning, trädgränsen vandrar uppåt, utbredning av typisk alpin flora minskar)
- Främmande arter (potentiellt stor risk i kombination med ökande temperatur)
- Ett oreglerat friluftsliv som sliter på både djur och natur