Rasism mot unga samer
Under 2022 fick Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) regeringens uppdrag att genomföra insatser som ska bidra till att förebygga och motverka rasism mot samer, med ett särskilt fokus på unga.
Inom ramen för uppdraget har MUCF genom konsultationer, samråd och dialoger med samiska civilsamhällesorganisationer samt med samiska förvaltningskommuner och regioner sammanställt en lägesbild.
Nästan hälften av alla unga samer upplever att de har blivit illa behandlade eller trakasserade för att de är samer. Barn och unga upplever att rasistiska uttryck har normaliserats och är en del av deras vardag. De utsätts på alla arenor där de befinner sig och det är både av andra barn och av vuxna.
I svenska delen av Sápmi (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Dalarnas län) upplever unga samer en ökad polarisering i frågor om samers rättigheter som en bakgrund till utsattheten.
Utanför svenska Sápmi lyfts okunskap och exotifiering (så som stereotyper av samisk kultur och levnadsvanor) som mer förekommande. Oavsett hur rasismen ter sig så påverkar den unga samers liv på många olika sätt. Förebyggande insatser blir därför avgörande för att säkerställa målet för ungdomspolitiken – att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen.