Mål enligt Sametingets jämställdhetsprogram:
"Samiska kvinnor och män har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla områden i livet. Det gäller eget arbete och försörjning, inflytande i samhället, vård av hem och barn samt kroppslig integritet. Förutsättningar finns för både samiska kvinnor och män, flickor och pojkar till fria val oavsett sin könstillhörighet ".
Möjligheter, rättigheter och skyldigheter
Jämställdhet handlar om att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Det arbete som kvinnor och män utför ska värderas lika högt i samhället.
Att värdera mäns och kvinnors sysslor
En del definierar jämställdhet som att man ska värdera upp det kvinnor gör som lika högt som det män gör. Då kan man anse att samhället är jämställt. Enligt den definitionen var det traditionella samiska samhället inte jämställt, eftersom de "manliga" uppgifterna hade den högsta statusen. Det räcker inte med att kvinnor har hög status inom "sina" områden.
Begränsningar på grund av kön?
Den största problematiken uppstår om kvinnor och män på grund av sitt kön inte tillåts verka utanför gränserna för sitt kön. Då räcker det inte med att värdera upp kvinnors arbete även om det är en viktig del, utan då måste man också se till att individer inte begränsas på grund av sitt kön.
Jämn könsfördelning
Jämställdhet fokuseras ofta på representation. Det kan vara ett snävt perspektiv. Enbart representation är inte nog för att man ska kunna säga att det är jämställt. Det är ju även viktigt att titta på vilka som har makt (både formell och informell), vilka frågor som tas upp och prioriteras, vem som får utrymme till att göra sin åsikt hörd och så vidare.
Hur ser det ut i er förening/organisation?