Atoklimpen i Västerbotten

Ortnamn

Ortnamn och platsnamn är en källa till kunskap om samiska språk och samisk historia. Ortnamnen bekräftar det samiska folkets närvaro i landskapet sedan urminnes tider. 

Ortnamn är viktiga för identiteten och vårt behov av att känna hemhörighet och trygghet. Ortnamnen bekräftar att det samiska språket är viktigt i samhället. Då de används sänder de en viktig signal om språkets status, och inte minst är det betydelsefullt för de uppväxande generationerna. Vägskyltar och andra skyltar på samiska utgör för små barn ”den första samiska läseboken”. Att de samiska ortnamnen används och är synliga är en viktig del i den språkliga revitaliseringen. 

Platser är förbundna både fysiskt i landskapet och mentalt, genom berättelser, det vill säga genom språket. En plats har en mening, en historia och inte minst ett namn. Runt om i Sápmi försiggår lokala samiska ortnamnsstudier med olika intensitet. Gemensamt för dessa gruppers arbete är att man vill återta sina ortnamn och synliggöra dem.

Det är mycket viktigt att använda sig av rätt ortografi när man skriver ortnamn, bland annat för att människor som inte känner till var orten eller platsen är belägen också ska kunna söka och återfinna ortnamnet på kartorna. Det är också av stor betydelse, t.ex. när brandkår, ambulans eller polis ska söka sig fram till en viss adress i kritiska situationer. Stavningen av ortnamn på olika samiska språk kan variera och kan ha ändrats sedan sist - så kolla alltid i Kartsök och ortnamn, Lantmäteriets karttjänst på nätet.

Namn som godkänts av Lantmäteriet ska i statlig och kommunal verksamhet användas i sin godkända form (4 § God ortnamnssed i Kulturmiljölagen). Om man tycker att stavningen på ett ortnamn eller platsnamn är felaktig så är det Lantmäteriet man ska kontakta i första hand. Sametinget får sedan yttra sig i ärendet. När Lantmäteriet fattat beslut, ska vi följa detta i våra listor och rekommendationer.

Stavning av samiska ortnamn följer de beslutade kartspråkgränserna (flertalet följer samebygränser). I Sverige finns dessa kartspråkområden representerade: sydsamiska, umesamiska, pitesamiska, lulesamiska och nordsamiska.

Senast uppdaterad: 11 februari 2025 av Marie Enoksson.