smakbitar av torkat renkött och rensalami

Samisk matvision

Den samiska mattraditionen används ibland som en kulinarisk spjutspets. Under ett fyraårigt regeringsuppdrag togs en matvision fram för att synliggöra det samiska köket.

För urfolk är det naturens villkor och årstiderna som har styrt utvecklingen av mattraditionerna. Traditionell mathållning är en källa till inspiration och hållbar utveckling.

Vad är samisk mat?

Samisk mat har sitt ursprung i en jägar- och samlarkultur som senare övergått till tamrenskötsel i kombination med jakt och fiske. Den traditionella samiska matkulturen baseras på renkött, älgkött, fisk, örter och bär. Av renen tog man vara på allt och de kunskaperna lever fortfarande.

Förr i tiden bestod kosten av massor av fisk som man själv fångade. Den åts både färsk, saltad, torkad och rökt. Därutöver åt man mycket renkött, både färskt, torkat och konserverat enligt gamla metoder. Älgkött och björnkött förekom också.

Den samiska maten är central för en levande samisk kultur och för den samiska identiteten.

Hållbar utveckling och matkultur

De två temaområden inom vilka Sametinget formulerar sin matvision och ser behov av särskilda satsningar är hållbar näringslivsutveckling och samisk matkultur.

Matvisionen visar em möjlig inriktning för framtida satsningar. Den togs fram av Sametinget i samarbete med Svenska Samernas Riksförbund (SSR), Slow Food Sápmi och Samernas Utbildningscenter (SUC).

Senast uppdaterad: 20 januari 2025 av Marie Enoksson.