Samisk turism

Samisk turism är en näring med möjligheter. I det nationella perspektivet är de samiska turistföretagen små, men i Sápmi har samisk turism blivit ett viktigt tillskott i det samiska näringslivet.

Genuina produkter

Samisk turism ger samer möjlighet att sprida korrekt kunskap och information om samer och samisk historia, kultur, näringar och livsmiljö. Utgångspunkten är de samiska värderingarna och levnadssättet. Ett samiskt turistföretag i Sverige bedrivs under samisk ledning eftersom kompetensen att leverera genuina och äkta produkter i första hand finns hos samerna själva.  Det motverkar också risken med kulturell appropriering och förfalskning av samisk kultur och traditioner.

Statistik saknas

På grund av bristen på statistik är det inte enkelt att beskriva den samiska besöksnäringens omfattning i omsättning och antal företag. Räknar man enbart samiska företag som har turism som en självständig näringsverksamhet i Sverige så är de inte fler än ett tiotal. Huvuddelen av de samiska turistföretag som producerar samiska produkter gör det dessutom som en kombinationsnäring till renskötsel och annan samisk näringsverksamhet.

Nytänkande

Bakom tillväxten av samiska turistföretag finns ett flertal faktorer; nytänkande där turismen inte bara ses som ett hot utan också som en möjlighet, rationaliseringar inom rennäringen och behovet av ekonomiskt tillskott, det ständigt ökade intresset för Jokkmokks marknad och i viss mån också kvalitetsmärkningen av svensk ekoturism. Samtidigt finns det en internationell trend med ett växande intresse för ursprungsfolk och ett långsiktigt hållbart levnadssätt.

Farhågor och fördelar

Även om en del anser att utvecklingen av turismen i sig rymmer många faror så är möjligheterna också synliga; gamla samiska vandringsleder har tagits i bruk, samiska jakt- och fisketraditioner levandegörs, bruket att tämja rentjurar och spänna dem för en släde har återupptagits. Användningen av växter i matlagning, traditionell medicin och hantverk har blommat upp. Rökt renkött ”suovas” har blivit gourmetmat.

 

Senast uppdaterad: 29 januari 2025 av Marie Enoksson.