Invigning av Sametinget 1993

Den första mandatperioden invigdes av kungen i Kiruna gamla stadshus den 26 augusti 1993. Foto: Börje Rönnberg.

Varför finns Sametinget?

Samerna har delvis en annan ställning än andra nationella minoriteter i Sverige eftersom man också är ett urfolk. 1977 erkände den svenska riksdagen samerna som ett ursprungsfolk i Sverige. Sedan 2011 står det i Sveriges grundlag att samerna är ett folk i Sverige.

Invigt 1993

Sametinget i Sverige inrättades 1993 som ett resultat av en offentlig utredning som kallades Samerättsutredningen (SOU 1989:41). Finland hade då haft ett samiskt organ sedan 1973 och Norge invigde sitt sameting 1989.

Varför finns Sametinget?

Sametinget är ett representativt organ för det samiska folket. Det behövs för att samerna ska kunna medverka i det politiska livet i Sverige. Som en liten minoritet i Sverige har det samiska folket svårt att nå fram i ordinarie demokratiska församlingar där majoritetsbeslut gäller. Det finns inte heller någon särskild samisk representation i Sveriges riksdag. 

Parlament och myndighet

Staten valde att göra Sametinget till både ett folkvalt parlament och en statlig förvaltningsmyndighet på en och samma gång, vilket är lite motsägelsefullt. Sametinget är en förvaltningsmyndighet som andra myndigheter i Sverige, men ledningen utses inte av regeringen utan av det samiska folket. Regeringens direktiv finns i sametingsinstruktionen. Sametingets arbetsuppgifter är däremot inskrivna i en lag, sametingslagen (SFS 1992:1433), och inte i en regeringsförordning.

Folkvald ledning

För att rösta i sametingsvalet där den folkvalda ledningen (plenum) utses, måste de samer som vill rösta anmäla sig till sameröstlängden. De ledamöter som utses i sametingsvalet bildar plenum som i sin tur utser en styrelse. Styrelsen utser en kanslichef som är chef över myndigheten där tjänstemännen arbetar. 

Självbestämmande?

Sametinget i Sverige är ännu inte ett organ för samiskt självbestämmande. Urfolkens rättsliga ställning har sedan Sametingets tillkomst stärkts i internationell rätt. Den så kallade Sametingsutredningen (SOU 2002:77) konstaterade: ”Det är numera alltså ostridigt att samerna har en rätt till kulturell autonomi och detta förutsätter en viss grad av självstyre”. Efter detta har FN:s urfolkdeklaration tillkommit som ytterligare förstärker urfolkens rätt. Att samerna erkänts som ett eget folk i Sveriges grundlag (sedan 2011) innebär i praktiken också en rätt till självbestämmande. Självbestämmande för urfolk gäller autonomi innanför existerande gränser och inte att bilda en egen stat.

Viktiga beslut

  • 1977 slog Sveriges riksdag fast att samerna är ett urfolk i Sverige.
  • 1992 togs riksdagsbeslut om att inrätta ett sameting.
  • 2011 ändrades Sveriges grundlag så att samerna erkänns som ett folk i Sverige. Ett urfolk har kulturella rättigheter medan ett folk även har politiska rättigheter.

Nya uppgifter

  • År 2007 överfördes vissa myndighetsuppgifter från tre länsstyrelser och Jordbruksverket i Jönköping till Sametinget (Prop 2005/06:86 Ett ökat samiskt inflytande). Sametinget blev en så kallad förvaltningsmyndighet för rennäringen.
  • Minoritetsreformen Från erkännande till egenmakt (2010) gav Sametinget ett större ansvar för språkfrågor och synliggörande av samiskan i samhället.
Senast uppdaterad: 6 november 2024 av Marie Enoksson.