Fem nationella minoriteter
Alla fem nationella minoriteter omfattas av minoritetslagen.
- Myndigheter är skyldiga att informera minoriteterna om deras rättigheter.
- Det allmänna har ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken.
- Den som tillhör en nationell minoritet ska ges möjligheter att lära sig, utveckla och använda sitt språk och behålla och utveckla sin kultur i Sverige.
- Barn har rätt att få utveckla sin kulturella identitet och sitt minoritetsspråk.
Det allmännas skyldigheter
- Information och inflytande
Kommuner och andra myndigheter är skyldiga att informera minoriteterna om deras rättigheter. De är också skyldiga att skydda minoriteternas språk och kultur och särskilt viktigt är barns och ungas rätt att få utveckla sitt språk och sin kultur. Kommuner och andra myndigheter är skyldiga att ge minoriteterna inflytande över frågor som berör dem.
- Äldreomsorg
I förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska är kommunerna skyldiga att ordna äldreomsorg på minoritetsspråken.
- Förskola
- Rätt att använda sitt språk
De personer som vill använda sitt minoritetsspråk i kontakten med kommunerna har rätt att göra detta både muntligt och skriftligt.
- Mål och riktlinjer
I förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska är kommunerna skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Dessa ska på begäran lämnas ut till den myndighet som har uppföljningsansvar för lagen.
Regeringens minoritetspolitiska strategi i korthet
- Säkerställa en bättre efterlevnad av Europarådets minoritetskonventioner
- Bättre följa upp genomförandet av minoritetspolitiken
- Motverka diskriminering av de nationella minoriteterna
- Stärka de nationella minoriteternas egenmakt och inflytande
- Främja bevarandet av de nationella minoritetsspråken
Utanför ett förvaltningsområde
Utanför förvaltningsområdet har samer rätt att använda samiska i kontakten med myndigheter om ärendet kan handläggas av personal som behärskar språket. Man har även rätt till äldreomsorg på samiska om kommunen har tillgång till språkkunnig personal. Enskilda har alltid rätt att använda samiska vid sina skriftliga kontakter med Riksdagens ombudsmän, Justitiekanslern, Försäkringskassan, Skatteverket och Diskrimineringsombudsmannen.
Uppföljning
Sametinget har tillsammans med länsstyrelsen i Stockholms län ansvar för att följa upp hur minoritetspolitiken genomförs.
- Vi ska genom rådgivning och information hjälpa andra myndigheter.
- Vi ska samråda med berörda kommuner, bygga nätverk, identifiera behov och samordna utvidgningen av förvaltningsområdena.
- Vi ska återrapportera resultaten till regeringen, och detta blir underlag för framtida insatser.
- Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm ska genomföra insatser för att öka kunskapen och medvetenheten om de nationella minoriteterna och Sveriges folkrättsliga förpliktelser. Sametinget ansvarar för en hemsida om de nationella minoriteterna.
Sametinget ska enligt sametingslagen fastställa mål för det samiska språkarbetet. Riksdag och regering formulerar övergripande mål men Sametinget ansvarar för målsättningar för det interna samiska språkarbetet.
Vad kan du göra?
De nationella minoriteterna har rätt till inflytande. Särskilt viktigt är samråden på lokal nivå, eftersom det är där många beslut fattas som berör enskilda. Organisationer som företräder nationella minoriteter får ett högre organisationsstöd så att möjligheter för fungerande samrådsmodeller kan skapas inom förvaltningsområdena.
Aktiva insatser behövs för att revitalisera de nationella minoritetsspråken. Det finns medel att söka hos till exempel Institutet för Språk och Folkminnen.