Olika levnadsvillkor
Det finns mellan 4000 och 5000 olika urfolk och lika många språk. Urfolken lever under väldigt olika villkor och kan vara både rika och fattiga. Många urfolk har under den kolonistiska eran blivit uppsplittrade av nationsgränser, samerna i Skandinavien och på Kolahalvön är bara ett exempel.
Urfolksdeklarationen innebär inga nya rättigheter utan är en tolkning av deklarationen om mänskliga rättigheter och internationella konventioner som gäller för alla.
Miniminivå
Urfolksdeklarationen anger en miniminivå för hur urfolksfrågorna bör behandlas i de olika länderna, även om deklarationen inte är juridiskt bindande. Den innehåller 24 grundtankar och 46 artiklar. En av rättigheterna och själva grundtanken i deklarationen är rätten till självbestämmande. Den formuleras i artikel 3.
Självbestämmande
Självbestämmande handlar om rätten för ett folk att själv bestämma sin politiska status och sin sociala, kulturella och ekonomiska utveckling. Nationalstater kan vara rädda för att just den artikeln ska leda till underminering av den territoriella integriteten och suveräniteten. Men någon rätt till så kallad ”lösrivelse” handlar inte självbestämmanderätt om. Självbestämmande för urfolk gäller autonomi innanför existerande gränser och inte att bilda en egen stat.
Rätt till land, vatten och naturtillgångar
Sex artiklar behandlar urfolkens rätt att äga, bruka och kontrollera land, territorier och naturresurser. Och det är förstås detta som är mest kontroversiellt när det gäller samerna i Norden. Om Sverige ska följa deklarationen innebär det att svenska staten inte längre kan hävda att samernas marker tillhör staten.
Kulturell och biologisk mångfald
18 artiklar berör de kulturella rättigheterna. Syftet med ”särbehandlingen” av urfolk och minoriteter är att alla ska ha samma rättigheter - att minoritetskulturer ska ha samma beskydd som tillkommer majoritetskulturen. Det finns många multikulturella nationer och stor kulturell mångfald i världen. För att inte tala om den biologiska mångfalden. Urfolken är i hög grad bärare och bevarare av den kulturella och biologiska mångfalden och har något värdefullt att bidra med för en hållbarare utveckling.