Gudji Samebyportal

renmarkesregistret

Renmärkesregistret

Det är Sametingets ansvar att registrera och avregistrera renmärken. Renmärkesregistret finns både på webben och som mobilapp. Du kan söka både på namn och på snittkombinationer.

ansok om renmarke

Ansök om renmärke

Både vid nyansökan och vid alla ändringar som görs med ett renmärke måste en ansökan lämnas in till Sametinget. Kom ihåg att bifoga alla efterfrågade handlingar. En ofullständig ansökan förlänger handläggningstiden.

statistik

Statistik rennäring

Vi arbetar med att anpassa de aktiva statistiksidorna till vårt nya ombyggda system. Arbetet är under utveckling och vi hoppas vara klara till sommaren.

Renbruksplan

Renbruksplan® är samebyarnas eget verktyg för att beskriva sin markanvändning. Renbruksplanerna är ett underlag både i samråd med andra markanvändare, och för den operativa renskötseln. 

Katastrofskadeskydd

Vid synnerligen svåra betes-förhållanden kan Sametinget lämna bidrag till utfodring för att förhindra omfattande död av renar. Bidrag kan lämnas för samebyns kostnader från den dag ansökan om betes-undersökning inkommit och som längst fram till och med 31 mars. Ansök senast den 15 februari!

Bygdemedel

Bygdemedel är en domstolsbestämd ersättning till de bygder som påverkats av utbyggnaden av vattenkraft. De samebyar som omfattas av bygdemedel ligger i området från Idre sameby i söder till Girjas sameby i norr.

Markanvändning

Sametinget ska medverka i samhällsplaneringen och bevaka att samiska behov beaktas, särskilt rennäringens intressen. Vi producerar enklare planeringsunderlag (iRenmark) i form av färdiga kartor, inte att förväxla med samebyarnas renbruksplaner. Kartorna visar översiktligt samebyarnas markanvändning under ett "normalt" renskötselår. 

Klimat-anpassning

Ett förändrat klimat i Arktis leder till att ekosystem och ekosystemtjänster påverkas och att traditionella livsstilar hotas. Samebyar förbereder sig och flera har skapat egna handlingsplaner. Arbetet ingår i Sametingets och länsstyrelsernas arbete med klimatanpassning. Samebyarna får stöd från SSR, Sametinget, respektive länsstyrelse samt SMHI. 

EU-stöd för rennäringsföretag

De EU-stöd till landsbygdsutveckling som Sametinget hanterar, riktar sig under perioden 2023-2027 till rennäringsföretag. Du ansöker i Jordbruksverkets E-tjänst. 

Administration

Här söker ni om projektbidrag från Främjandeanslaget för rennäringen. Här kan samebyn anmäla vilka som sitter i samebyns styrelse - nu möjlighet till digital anmälan.

Pristillägg

Det statliga stödet till rennäringen består av ett särskilt pristillägg på renkött. Renen måste vara slaktad i ett kontrollslakteri för att stödet ska betalas ut.

Skadeberäkning och toleransnivå

Administration av rättigheter Statistik & skadeberäkning