Sametinget platsar inte i Sveriges delegation till COP21

2:59 min

Sametingen i Norge och Finland har representanter i ländernas förhandlingsdelegationer till klimatmötet COP21 i Paris. Men svenska regeringen anser inte att det behövs någon samisk representant i deras delegation.

Naturvårdsverket har sex stycken ledamöter. Energimyndigheten har tre stycken. Sametinget har noll av de totalt 59 ledamöterna i svenska förhandlingsdelgationen.

 – Det är nästintill skandal, vi från Sametinget har ju aktivt försökt få delta i delegationen, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF).

När klimatmötet i Paris börjar nästa vecka så samlas delegationer från världens länder för att förhandla och försöka enas om hur man ska agera i förhållande till klimatförändringarna.

Vi vände oss till vice statsminister Åsa Romson (Mp) för att fråga varför det inte finns representanter från Sametinget med i svenska delegationen.

Men vi blev hänvisade till enhetschefen på klimatenheten vid miljö- och energidepartementet Katja Awiti. Hon säger att ledamöterna i svenska delegationen har valts utifrån olika expertkunskaper. 

Förutom ministrar och sakkunniga inom regeringen så finns företrädare från sju centrala myndigheter, samt två representanter för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU). Men något behov av särskilda samiska företrädare finns inte.

 – Frågorna handlar ju om flera saker, det är anpassning och där har vi representanter som naturligtvis gäller hela Sveriges anpassning till klimatförändringarna och när vi arbetar med de frågorna så tar man givetvis in synpunkter från övriga samhället, säger Katja Awiti och fortsätter:

 – Anpassning är inte bara en fråga för en del av Sverige, de centrala myndigheterna svarar ju för hela landet när det gäller olika frågor, både utsläppsminksningar och anpassning rapporteringsfrågor, skogsfrågor, det är inte så att man förhandlar bara för olika regioner i Sverige, utan man företräder ju svenska intressen som rör Sverige som helhet, det är inte regionalt fördelat.

Men det här upprör Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

 – Här visar svenska regeringen spår av koloniseringspolitiken med rasism och diskriminering, genom att minimera samer och Sametinget, det här visar tydligt att man har inget intresse att ta del av samisk kunskap och samiska traditioner när det gäller klimat och de pågående klimatförändringarna.

I Norge och Finland har regeringarna en annan inställning än i Sverige. Norges delegation har tre Sametingsrepresentanter och Finlands har en.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson menar att det för samisk del handlar om att få ett riktigt inflytande i förhandlingarna, att kunna vara med, bidra och påverka. 

Men chefen på klimatenheten Katja Awiti tycker att det räcker med att förhandlingsdelegationen inför mötet har kommunicerat med olika intressenter i civilsamhället. Och under mötet i Paris så kommer de olika intressenterna - däribland Sametinget - att få vara med på plats, men inte i själva förhandlingarna.

 – Där har vi utvidgat möjligheten genom att skapa en sidoackreditering till väldigt många som vill vara med, representanter också från Sametinget, och det är den transparansen vi jobbar med både inför och under mötena.

Men för Håkan Jonsson är det inte tillräckligt. Han går till och med så långt att han menar att det här agerandet från regeringen äventyrar den dialog som nya regeringen inlett med Sametinget efter valet.

 – Då är det ju frågan om Sametinget överhuvudtaget ska ha en dialog med regeringen eller om vi ska leta andra kanaler.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio