Remissrunda om handbok för jämställdhet
Sametinget har i nära samarbete med en referensgrupp utvecklat en handbok med förslag på metoder för jämställdhetsarbetet. Förslaget till handbok är nu ute på remiss till samiska organisationer, sameföreningar, samebyar och sametingspartier. Enskilda har också möjlighet att lämna synpunkter. Lämna in remissvar senast den 30 september 2024!
Sametinget erhöll år 2021 ett regeringsuppdrag som innebär att arbeta med främjande åtgärder för jämställdhet i det samiska samhället, samt att förebygga och bekämpa mäns våld mot samiska kvinnor och flickor. Genomförandet av uppdraget utgår från Sametingets tidigare kartläggning av jämställdheten i det samiska samhället. Där redogjordes att det saknas samiska utgångspunkter i det nationella jämställdhetsarbetet och att det finns behov av ett metodstöd för genusanalys.
Handbok med metodförslag
Sametinget har utvecklat en handbok med förslag på metoder för jämställdhetsarbetet. Utvecklingen av handboken har gjorts i nära samarbete med en referensgrupp bestående av forskare med specialisering inom jämställdhet ur ett urfolksfeministiskt perspektiv, våld mot samiska kvinnor och flickor, samt queera perspektiv i en samisk kontext. Handboken kommer även få en ny layout efter remissförfarandet.
Sametinget har beslutat att förslaget till handbok ska gå ut på remiss till samiska organisationer, sameföreningar, samebyar och sametingspartier. Enskilda har också möjlighet att lämna synpunkter.
I högerspalten finns "Mïrrestallede amma! - vuekieh mïrrestallemebarkose - Förslag till handbok för ett mer jämställt samiskt samhälle", samt delrapporten ”Jämställdhet samt mäns våld mot samiska kvinnor och flickor” med en bakgrundsbeskrivning av regeringsuppdraget.
Inlämning av remissvar
Remissvar och synpunkter ska ha kommit in till Sametinget senast 30 september 2024. Svaren bör lämnas via e-post till kansli@sametinget.se. Vi ser gärna att remissvaren lämnas i word-format. Märk e-posten med ”dnr. 2021-1809” i ämnesraden.
Frågor?
Frågor med anledning av remissen besvaras av Johanna Tjäder, projektledare Jämställdhet och våld mot samiska kvinnor.
E-post: johanna.tjader@sametinget.se
Tel. 063-15 08 54