Ubmeje/ Upmeje/ Umeå

Sametinget måste ha en kvalitetssäkrande roll gällande ortnamn

2:21 min

Nyligen avslog Näringsdepatementet Umeå kommuns ansökan om att införa det samiska ortnamnet Ubmeje i Lantmäteriets geodatabas. Sametingets vice ordförande och ordförande i Språknämnden, Lars Miguel Utsi, tycker att beslutet är väldigt beklagligt.

– Det är förstås väldigt synd att det har blivit ett sådant beslut. Vi från Sametinget har redan 2014 påpekat att de rekommendationer som Institutet för språk och folkminnen har gett i den här frågan, vad det gäller just Ubmeje, inte är baserat på alla fakta, säger Lars Miguel Utsi.

Sametingsledamot Josefina Skerk, Jakt- och fiskesamerna kräver att Sametinget ska ta över ansvaret för de samiska ortnamnsfrågorna. Lars Miguel Utsi instämmer och säger att man i styrelsen jobbar med den saken.

– Det är ju en fråga som Sametinget jobbat med, och jobbar med, och det är en politik som vi driver nu i sittande styrelse. Det handlar i slutändan om ett självbestämmande. Det vore naturligt att vi samer har en tung roll när det kommer till att bestämma hur de samiska ortnamnen ska benämnas och vilka ortnamn som ska gälla var.

Lars Miguel Utsi tror dock inte att Sametinget kan ta över alla ortnamnsfrågor från Lantmäteriet eftersom det finns sådant som måste skötas centralt, men menar att Sametinget måstet ha en kvalitetssäkrande ställning när det gäller samiska ortnamn.

Bostads- och digatilseringsminisiter Peter Eriksson och Sameminister Alice Bah Kuhnke kommer under våren att kalla till möte med Lantmäteriet och Sametinget för att diskutera samiska ortnamnsfrågor. Lars Miguel Utsi ser positiv på mötet:

– Jag tycker det är viktigt att man ta upp de här frågorna. Problematiken med Ubmeje som ortnamn visar ju på att det är frågor som fortfarande är olösta. Vi måste se på hur vi löser det här på bästa sätt. Hur vi får ett samiska självbestämmande i de här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio