Ett digitalt nyhetsblad från Sametinget i Sverige om arbetet med RBP-konceptet - Nr 3-2017

Vill du börja prenumera på nyhetsbladet? Anmäl dig här

 
FacebookTwitterGoogle+
 

Teknikutveckling RenGIS

Detta nyhetsbrev handlar om teknik och systemutveckling och är i första hand riktat till samebyarna.

I teknikgruppen ingår:

Jonas Vannar, samebyrepresentant
Bengt Näsholm, konsult FBN
Jan Kemi, konsult GeoVision
Peter Benson, GIS-samordnare, Sametinget

RBP-konceptet ger synergieffekter! Tillsammans skapar vi ett hållbart, långsiktigt GIS-koncept för rennäringen

Renbruksplanerna kan bli till ännu större nytta för samebyarna i framtiden, både vid samhällsplanering, dialogmöten och samråd, och som ett stöd i den egna verksamheten. Det är också ett modernt sätt att dokumentera och överföra traditionell kunskap till nya generationer.

I projektet ingår att utveckla en teknikplattform som samebyarna har nytta av. Vi använder betelandsindelningen från tre samebyar i utvecklings- och testbehov.
I slutet av 2017 ska vi presentera ett testat system som är förberett för driftsättning i fler samebyar.

Ny databas för säker lagring

RenGIS samebyserver kommer så småningom att gå i graven. Vi kommer att erbjuda samebyarna säker datalagring i en ny databas. Det ger många fördelar:

Säker datalagring i en gemensam databas underlättar samebyns administration.
 
Enkel hantering: Samebyn har även tillgång till sitt data i mobiltelefoner och på webben. De mobila applikationerna utvecklas hela tiden.
 
Behörighetssystem: Samebyn bestämmer vem som får läsa data och vem som får redigera data.


Den nya serverlösningen är snabbare, enklare och säkrare. Samebyarnas beteslandsindelning, anläggningar och flyttleder lagras i en server i molnet. Samebyn har kontroll över och nyttjanderätt av all data. Samebyn styr vem som har tillgång till materialet på olika nivåer. Renbruksplanen blir tillgänglig via internet och web, via mobil och genom RenGIS-klienten. Det blir också möjligt att använda delar av tekniken även om mobiltäckning saknas.

Läs mer om den nya databasen på vår hemsida

 

Server

En server är en dator som innehåller sådant data som behövs för att en eller flera andra datorer ska kunna arbeta.

På servern ska data ligga tryggt så att det inte går förlorat. Datat kan vara speciella GIS-filer, vanliga bilder eller text-filer.

Den fysiska server som same-byn haft ska ersättas med en central server som RenGIS- datorerna kan kontakta med hjälp av en internetanslutning.

Databas

Servern har en databas. Det är i den som GIS-data, bilder och annat som tillhör renbruksplanen, lagras.

Databasen måste se ut på ett visst sätt för att kunna erbjuda den funktionalitet som krävs.

Samebyn kommer att erbjudas en plats att nästintill automatiskt lagra sina data och slipper administrera den.

Tjänster

Det som gör att en dator kan arbeta tillsammans med servern och databasen kallas för tjänster.

När man vill läsa in eller ut sitt data ur servern kommer RenGIS-programmet att fråga servern efter det data som man har rätt att titta på eller rätt att arbeta med. Servern kontrollerar vem man är och vilka rättigheter man har. Samebyn bestämmer över behörighetssystemet som är kopplat till tjänsterna.

Central lagring och programvara

Central lagring via internet med ett tillhörande behörighetssystem är RBP-projektets prioriterade arbetsområde.

Redan 2012 gjordes ett arbete för att kontrollera om det skulle vara möjligt att åstadkomma central lagring. Vi insåg då att rättighetssystemet skulle vara den stora utmaningen. Därför valde vi en separat lösning baserad på programvaran ”Conterra” som har stor förmåga att hantera komplicerade rättigheter i en sådan servermiljö som vi använder. Mycket är redan löst men vissa saker återstår ännu att göra.

 

  Går det i framtiden att samordna information från RenGIS till iRenmark?

RenGIS är samebyarnas arbetsverktyg. Med hjälp av RenGIS lagras all information som finns i renbruksplanen. iRenmark innehåller den information som Sametinget behöver för sitt myndighetsuppdrag att tillhandahålla översiktliga kartor över rennäringens markanvändning, riksintressen för rennäringen osv. Samebyarna anser ofta att informationen i iRenmark är missvisande och att den uppdateras för sällan.

Vid samråd och i remissförfaranden är det en förutsättning att informationen i samebyns renbruksplan och iRenmark överensstämmer, vilket inte alltid är fallet idag. Vi vill skapa en funktion i systemet som på samebyns initiativ automatiskt inför en viss typ av information till Sametingets verktyg iRenmark. Det är fullt möjligt i framtiden eftersom båda verktygen kommer att finnas på samma server, men kräver samebyns godkännande. Detta arbete är påbörjat. För närvarande tar vi fram kravspecifikationer som vi hoppas kommer att vara införda i plattformen vid projektets slut.

Fältutbildning Skog & Myr i Överkalix i augusti 2017. Foto: Anna-Carin Mangi

Grön infrastruktur


Det går att jämföra renens rörelsemönster med de värdetrakter som tidigare tagits fram. Renen föredrar att röra sig inom värdetrakterna, de undviker områden med contortatall och föredrar barrskog. Det visar ett pilotprojekt om grön infrastruktur som Metria gjort tillsammans med Läns-styrelsen i Norrbotten där man jämfört data från renbruksplaner med annan information.

Läs mer

Genomförda utbildningar


15-16 augusti höll Henrik Hedenås från SLU en fält-utbildning om skog och myr för åtta personer från sex koncessionssamebyar. Deltagarna uppskattade särskilt att arbeta praktiskt utomhus med fältmanualen.

22-23 augusti hölls en nybörjarutbildning i Arvidsjaur där 18 renskötare från åtta samebyar deltog. Första dagen var en fältutbildning med skogsinventering. Den andra handlade om RenGIS-funktioner och GPS-positioner.

Ta kontakt


Hur långt har ni kommit i arbetet med en aktuell och innehållsrik renbruksplan? Vilken typ av stöd behöver ni,
t ex utbildningsdagar eller rådgivning? Vi ordnar utbildningar för renskötare i programvaror, fältinventeringens metodik, GPS på ren, RenGIS m.m.

Mer information:
Leif Jougda, verksamhetsledare
tel. 073-840 53 55,
leif.jougda@gmail.com

 
FacebookTwitterGoogle+
 
Nej tack! Klicka här för att avregistrera dig från våra utskick

Detta nyhetsblad om arbetet med RBP-konceptet har producerats av Sametinget
i samarbete med teknikgruppen.

Redaktör: Marie Enoksson. Bilder: Leif Jougda samt mostphotos.com
Ansvarig utgivare: Lars-Ove Sjajn

 
Skickat med Postman - 100 gratis utskick per månad